Båtmodeller

På Jakobstads båtvarv tillverkas träbåtar i olika standardmodeller, men även helt skräddarsydda båtar enligt kundens önskemål. Alla våra båtar är kvalitetshantverk där kunden får vara med och påverka allt ifrån planering till virkesval och utrustningsnivå. En träbåt är det mest ekologiska alternativet ifall du tänker skaffa dig en båt.  

 

Vi erbjuder modeller både för hobbyseglaren och den mer erfarne seglaren, samt motorbåtar för den som föredrar det. Våra båtar byggs huvudsakligen med limmad kravell bordläggning vilket ger ett styvt, helt tätt skrov och de är även lätta att underhålla. Gemensamt för alla våra projekt är praktisk elegant design och vackert hantverk. 

Nordwind 20

Nordwind 20' är en klassisk dagseglare planerad för segling i skärgården, längs med kusten och på insjöar. Den rymmer bekvämt fyra personer men kan också seglas ensam. Båten är relativt bred och flatbottnad och därmed stabil att röra sig i och lugn att segla. Båten går lätt att ro och kan även utrustas med aktersnurra.

Övernattning är möjlig om den utrustas med sprayhood/kapell. Den har vikbart centerbord och roderblad för att underlätta angörande av grunda stränder samt transport på båttrailer. Bermudariggen kan göras fällbar. Båten är konstruerad av Lage Sundfors som inspirerats av andra liknande klassiska nordiska båtar. 

JB snipa

JB snipan är vår vackra öppna motorbåts modell.

Det är en lätthanterlig praktisk  stabil och sjösäker utflyktsbåt som ledigt rymmer 8 personer. 

Den går lätt upp till skrovfart med en 7kw inombordsmotor, och här kan vi varmt rekommendera en lösning med elmotor. 

Båten har kravellbordläggning och utrustas med ett heltäckande kapell. Den är designad av träbåtsmästare Jan Backman på Jakobstads båtvarv.

 

JB-snipans mått är 

  • Längd 6,5 m 

  • Bredd 2,20 m 

  • Djupgående 0,6m

En begagnad snipa finns till salu på båtvarvet https://www.jakobstadsbatvarv.fi/post/jb-snipa-till-salu-myytävänä-jb-fiskari

Skärgårdsbåten

Skärgårdsbåte' är vår minsta,  helt öppna dagseglarmodell i 17 fot. Den seglar bra, är slutstyv och sjösäker. Båten har en enkel, lätt nedmonterbar spri- eller bermudarigg och kan utrustas med en utombordare på akterspegeln men även lätt drivas fram med åror.

Båten kan även utrustas med ett uppfällbart centerbord för att få bättre kryssvinkel. 


Skärgårdsbåte', som är en nutida variant av gamla åländska skärgårdsbåtar, har blivit moderniserad av träbåtmästare Jan Backman på Jakobstads båtvarn, och har bl.a. fått något högre fribord.

  • Längd: 5 m

  • Depl: 0,5 ton 

  • Segelyta: 12 m²