top of page

Båtmodeller

På Jakobstads båtvarv tillverkas träbåtar i olika standardmodeller men även helt skräddarsydda "custom" båtar enligt kundens önskemål. Alla våra båtar är kvalitetshantverk där kunden får vara med och påverka allt ifrån planering till virkesval och utrustningsnivå. En träbåt är det mest ekologiska alternativet ifall du tänker skaffa dig en båt.  

 

Vi erbjuder modeller både för hobbyseglaren och den mer erfarne seglaren samt motorbåtar för den som föredrar det. Våra båtar byggs huvudsakligen med limmad kravell bordläggning vilket ger ett styvt helt tätt skrov och båtarna är även lätta att underhålla. Gemensamt för alla våra projekt är en praktisk elegant design och ett vackert hantverk. 

Nordwind 20

Nordwind 20' är en klassisk dagseglare planerad för segling i skärgården, längs med kusten och på insjöar. Den rymmer bekvämt fyra personer men kan också seglas ensam. Båten är relativt bred och flatbottnad och därmed stabil att röra sig i och lugn att segla. Båten går lätt att ro och kan även utrustas med ett elmotor drev.

Övernattning är möjlig om den utrustas med sprayhood/kapell. Den har vikbart centerbord och roderblad för att underlätta angörande av grunda stränder samt transport på båttrailer. Bermudariggen kan göras fällbar. Båten är konstruerad av Lage Sundfors som inspirerats av andra liknande klassiska nordiska båtar. 

Trullö 600 

Klassiska utfärdsbåtenTrullö 600  kan byggas som motorbåt eller som segelbåt,  med innombordare eller utombordare, och även med elmotor.

 

Det är en lätthanterlig praktisk, stabil och sjösäker utflyktsbåt som kan byggas som öppen eller med däck. Riggtyper kan vara spri, gaffel eller bermuda. Båten byggs i furu som kravellbyggd eller med modern limmad klinkteknik.

 

Kan  utrustas med  sprayhood och/eller heltäckande kapell.

Trullö 600 är designad av träbåtsmästare Lage Sundfors.

 

  • Längd 5,95m 

  • Bredd 2,05 m 

  • Djupgående 0,45m

  • Segelyta: 12,6m2

Skärgårdsbåten

Skärgårdsbåte' är vår minsta,  helt öppna dagseglarmodell i 17 fot. Den seglar bra, är slutstyv och sjösäker. Båten har en enkel, lätt nedmonterbar spri- eller loggertrigg och kan utrustas med en utombordare på akterspegeln eller el-motordrev men den kan även lätt drivas fram med åror.

Båten kan tilläggs utrustas med ett uppfällbart centerbord för att få bättre kryssvinkel. 


Skärgårdsbåte', som är en nutida variant av gamla åländska skärgårdsbåtar. Den har blivit moderniserad av träbåtmästare Jan Backman på Jakobstads båtvarn och har bl.a. fått något högre fribord.

  • Längd: 5 m

  • Bredd: 2,0m

  • Depl: 0,35 ton 

  • Segelyta: 12 m²