Båtmodeller

På Jakobstads båtvarv tillverkas träbåtar i olika standardmodeller, men även helt skräddarsydda båtar enligt kundens önskemål. Alla våra båtar är kvalitetshantverk där kunden får vara med och påverka allt ifrån planering till virkesval och utrustningsnivå. En träbåt är det mest ekologiska alternativet ifall du tänker skaffa dig en båt.  

 

Vi erbjuder modeller både för hobbyseglaren och den mer erfarne seglaren, samt motorbåtar för den som föredrar det. Våra båtar byggs huvudsakligen med limmad kravell bordläggning vilket ger ett styvt, helt tätt skrov och de är även lätta att underhålla. Gemensamt för alla våra projekt är praktisk elegant design och vackert hantverk. 

JB-dagseglare 20´

Nordwind 20' är en klassisk dagseglare planerad för segling i skärgården, längs med kusten och på insjöar. Den rymmer bekvämt fyra personer men kan också seglas ensam. Båten är relativt bred och flatbottnad och därmed stabil att röra sig i och lugn att segla. Båten går lätt att ro och kan även utrustas med aktersnurra.

Övernattning är möjlig om den utrustas med sprayhood/kapell. Den har vikbart centerbord och roderblad för att underlätta angörande av grunda stränder samt transport på båttrailer. Bermudariggen kan göras fällbar. Båten är konstruerad av Lage Sundfors som inspirerats av andra liknande klassiska nordiska båtar. 

JB snipa

JB snipan är vår vackra öppna motorbåts modell.

Det är en lätthanterlig praktisk  stabil och sjösäker utflyktsbåt som ledigt rymmer 8 personer. 

Den går lätt upp till skrovfart med en 7kw inombordsmotor, och här kan vi varmt rekommendera en lösning med elmotor. 

Båten har kravellbordläggning och utrustas med ett heltäckande kapell. Den är designad av träbåtsmästare Jan Backman på Jakobstads båtvarv.

 

JB-snipans mått är 

 • Längd 6,5 m 

 • Bredd 2,20 m 

 • Djupgående 0,6m

Skärgårdsbåten

Skärgårdsbåte' är vår minsta,  helt öppna dagseglarmodell i 17 fot. Den seglar bra, är slutstyv och sjösäker. Båten har en enkel, lätt nedmonterbar spri- eller bermudarigg och kan utrustas med en utombordare på akterspegeln men även lätt drivas fram med åror.

Båten kan även utrustas med ett uppfällbart centerbord för att få bättre kryssvinkel. 


Skärgårdsbåte', som är en nutida variant av gamla åländska skärgårdsbåtar, har blivit moderniserad av träbåtmästare Jan Backman på Jakobstads båtvarn, och har bl.a. fått något högre fribord.

 • Längd: 5 m

 • Depl: 0,5 ton 

 • Segelyta: 12 m²

JB seglaren

Jakobstads Båtvarvs Seglaren, är en 19 fots dagseglare med centerbord och innombordsmotor. Den har en modern gunter-rigg, med “fathead”storsegel. Med en kort och lätt mast samt centerbord är den lätt att sjösätta och ta upp på trailer.

 

JB-Seglaren kan förslagsvis utrustas med en tyst och säker elmotor med axeldrift och en batteribank på 4,8 Kwh där  motorpaketet placerat strategiskt runt centerbordstrumman. Det uppfällbara centerbordet gjord av rostfri stålplåt tillsammans med motorn och batteriernas vikt ger båten ypperlig stabilitet. 19 fotaren är konstruerad för att kunna seglas ensam men bär även lätt hela familjen.

 • Längd: 5,90 m 

 • Bredd: 1,9 m  

 • Djup: 0,4 m/1,10 m 

 • Segelyta: 17 m² 

Kvarnström 21´ motorbåt

Kvarnström 21' är under planering.

Båten är ett bra exempel på vad vi kan bygga utgående från gamla ritningar. Många vackra klassiska båtritningar finns ännu bevarade och kan med små ändringar uppfylla även dagens behov.

 

Kvarnström 21` är en utfärdsmotorbåt i klassisk stil med övernattningsmöjlighet, ritningen är från 1947 och gjord av den kända österbottniska båtkonstruktören Alfons Kvarnström. 

Båten byggs i limmad furu, den har vindruta däck med sarg, en enkel akterruff och heltäckande kapell. Den har ett lättdrivet skrov där vi definitivt kan rekommendera elinombordsmotor som ett alternativ. 

 

Kvarnströmmarens mått är: 

 • Längd 6,4

 • Bredd: 1,97 m

 • Djup: 0,5 m

 • Depl: 0,89 t